Kalaisa voileipäkakku
15 viipaletta ruispaahtoleipää
Kostutus
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
Särkitäyte
1 prk (145 g) Järki Särkeä savustettu & luomu valkosipuli
1 ruukku tilliä
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 prk (120 g) ranskankerma
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Fenkolitäyte
½ (150 g) kurkku
1 (100 g) pieni fenkoli
1 (100 g) pieni omena
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tl dijoninsinappia
1 tl suolaa
½ tl piparjuuritahnaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Kuorrutus
2 pkt (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
Koristelu
kurkkua
auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
miniversoja
sitruunankuorisuikaleita
1. Valmista särkitäyte: Valuta särkipalat öljystä, siirrä kulhoon ja hienonna esimerkiksi haarukalla. Hienonna tilli ja raasta sitruunan kuori raastimen hienolla terällä. Sekoita kaikki särkitäytteen aineet keskenään.
2. Valmista fenkolitäyte: Kuutioi kurkku hyvin pieneksi. Raasta fenkolin mukulaosa raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta omena raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki fenkolitäytteen aineet keskenään.
3. Leikkaa leipäviipaleiden kaareva reuna suoraksi. Asettele tarjoiluvadille kolme leipäviipaletta tiiviisti rinnakkain ja kostuta leivät pullasudin avulla. Levitä puolet fenkolitäytteestä leiville. Asettele päälle toinen kerros leipiä ja kostuta. Levitä päälle puolet särkitäytteestä. Tee vielä yksi kerros leivistä ja fenkolitäytteestä sekä leivistä ja särkitäytteestä. Muista kostuttaa jokainen leipäkerros. Tee päällimmäiseksi vielä yksi leipäkerros ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja siirrä tekeytymään jääkaappiin yön yli.
4. Notkista kuorrutustuorejuusto kulhossa sekoittamalla. Levitä tuorejuusto kakun päälle ja reunoille.
5. Koristele kakku tötteröiksi rullatuilla kurkkusuikaleilla, miniversoilla, siemenillä ja sitruunankuorisuikaleilla.
Vinkki!
Kokoa voileipäkakku tiiliseinäperiaatteella eli siten, että leipien saumakohdat eivät tule samalle kohdalle päällekkäisissä kerroksissa. Näin kakkua on helpompi ottaa eikä se katkea leikattaessa saumakohdista.