Vastuullisuus on osa arkeamme. Tuotteemme valmistetaan uusiutuvalla energialla ja kalasäilykkeiden keskeiset raaka-aineet ovat luonnonmukaisesti tuotettuja

Kalastuksen avulla poistetaan vesistöjämme rehevöittävää fosforia 

Rehevöityminen on vesistöjemme suurin ongelma niin Itämerellä kuin Järvi-Suomessakin. Vesistöjen tilaa voidaan parantaa särkikalojen kalastamisella. Kalasaaliin mukana poistuu ravinteita, erityisesti vesiämme rehevöittävää fosforia. Säännöllinen kalastus pienentää särkikalakantoja ja parantaa sitä kautta vedenlaatua.

Särkikalakannat ovat Suomessa vahvoja ja itsestään uudistuvia, siksi niihin voi kohdistaa kestävää kalastusta paljon nykyistä enemmän.

 
luke-bays-529864-unsplash.jpg
 
 

Särkien kalastaminen hyödyttää ympäristöä monella tapaa

 

Veden laatu

Särkikalojen vaikutuksia vesiluonnolle on tutkittu paljon. Tulokset ovat selkeitä, särkikalat kierrättävät ravinteita järven pohjasta veteen ja sitä kautta lisäävät vesien rehevöitymistä. Tämä heikentää vesien laatua ja lisää leväkukintoja. Rehevöitymiskierre on lähtenyt liikkeelle ihmisten aiheuttamista ravinnepäästöistä veteen, jonka jälkeen särkikalojen lisääntyminen pahentaa tilannetta. Särkikalojen kalastaminen on kustannustehokkain tapa poistaa fosforia Itämerestä ja muista vesistöistämme.

Kalaston monipuolisuus

Vesien rehevöitymisen myötä särkikalat ovat runsastuneet laajasti sekä järvissämme, että Itämeren rannikkoalueilla. Samalla ne ovat vieneet elintilaa etenkin ahvenilta, siioilta ja muikuilta. Ongelmaa on vielä kärjistänyt se, että särkikaloihin kohdistunut kalastus on vuosien varrella vähentynyt kalankäyttötottumusten muutoksen myötä. Särkikaloihin kohdistuva kalastus pystyy palauttamaan kalakantoja lähemmäksi luonnontilaista tasoa ja varmistaman monipuolisen ja elinvoimaisen kalalajiston säilymisen vesistöissämme.     

 

Lautaselle enemmän kasviksia ja luonnonkalaa

Särki on ilmastoviisas valinta, se on yksi ilmastoystävällisimmistä proteiineista.

Luonnonkala kasvaa vapaana järvessä tai meressä, niinpä sen kasvattamiseen ei kulu ilmastoa kuormittavaa energiaa. Energiaa kuluu luonnonkalan kalastamiseen, käsittelemiseen ja kuljettamiseen kuluttajille. Vertaillessa moneen muuhun ruokaan luonnonkalan ilmastopäästöt ovat varsin maltilliset.

Syödään enemmän kasviksia ja kestävästi pyydettyä luonnonkalaa!

 
IMG_2746+%28002%29.jpg
 
 

Uusiutuvaa energiaa

Järki Särjen valmistuksessa ympäristönäkökulma on keskeinen osa tuotantoprosessia. Keväällä 2018 tilallemme valmistui 20 kWp aurinkovoimala. Aurinkoisena päivä olemme omavaraisia sähkön kulutuksessa. Särkien perkaus, pakastus ja purkitus painottuu kevääseen ja syksyyn, joten pääsemme hyödyntämään hyvin aurinkosähköä. Ostosähkömme on sertifioitua vihreää sähköä, joten energiataseemme on hiilineutraali. Sähkönhankintamme ei ole halvinta, mutta haluamme tehdä konkreettisia toimia ilmaston lämpenemisen jarruttamiseksi.

Luomupelloilla kasvaa valkosipulia

Maatilamme on ollut luomuviljelyssä jo vuodesta 1990.  Pellolla kasvaa  nyt valkosipulia, raparperia ja omenapuita, mehiläisillekin hunajakukkaa.

Käytämme Järki Särjen valmistuksessa itse kavatettua luomuvalkosipulia. Aleksandra- talvivalkosipuli on ollut meillä jo vuosia viljelyssä ja omasta kannasta kasvavat muhkeat ja aromikkaat kynnet. Todellista lähituotantoa!

Maatilamme on runsaslajinen monimuotoinen kokonaisuus, jossa viihtyvät niin pääskyset kuin pölyttäjätkin.